Оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру
Балалардың денсаулығын қорғау-практикалық денсаулық сақтаудың басты мақсаттарының бірі. Балалардың жақсы денсаулығы мен үйлесімді дамуының кепілі рационалды және теңгерімді тамақтану болып табылады. Қалыпты даму үшін балаларға негізгі ингредиенттер бойынша теңдестірілген және пайдалану үшін қауіпсіз сапасы жақсы азық-түлік өнімдерінің жеткілікті санымен сипатталатын тағам қажет.
Дұрыс тамақтану принциптері.
1. Дені сау теңдестірілген диета өсімдік және жануар тектес түрлі өнімдерге негізделуі тиіс.
2. Нан жармасы және макарон өнімдері картопты күніне бірнеше рет әр тамақ ішу керек.
3. Көкөністер мен жемістерді күніне бірнеше рет қолдану керек.
4. Сүт пен сүт өнімдерін күн сайын ішу керек.
5. Ет тәулігіне кемінде 80 грамм.
6. Майды тұтынуды шектеу қажет.
7. Көмірсулар аз Диета.
8. Прдуктердегі тұз мөлшерін ескере отырып, тұзды тұтыну күніне 1 шай қасықтан аспауы тиіс.
9. Тағамды қауіпсіз және гигиеналық тәсілмен дайындау қажет.
Біздің мектепте 1-4 сыныптарда ыстық тамақ ұйымдастырылған. Тамақтану 4 апталық перспективалық мәзір негізінде ұйымдастырылған. Тамақ бір сағат ішінде жүргізіледі. Апта бойы тамақтану қатаң түрде мәзір бойынша жүргізіледі. Ас мәзіріне жеміс-жидектер қосылған. Сондай-ақ тамақ ішу кезінде балаларды үстел басында дұрыс ұстауға үйретеміз.Дауыстап сөйлеспеңіз. Емес, асықпау. Тамақты мұқият шайыңыз. Тез бұзылатын өнімдер тоңазытқышта сақталады.
Мектепте ауыз су тәртібі ұйымдастырылған.
Оқушылардың тамақтануы сапалы ұйымдастырылған бұл балалар денсаулығының кепілі.